Rabu, 19 Februari 2014

Trivia Rock n Roll vol 1

Fats Domino

Fats Domino ialah nama pentas kepada seorang penyanyi RnB Amerika Syarikat. Nama sebenarnya ialah Antoine "Fats" Domino Jr. dilahirkan pada 26 Februari 1928 di New Orleans, Lousiana, Amerika Syarikat. Selain daripada menyanyi beliau juga bermain piano dan mencipta lagu. Fats Domino telah menerima lima piring hitam emas sebelum tahun 1955. Fats Domino juga pernah memenangi 35 American Top 40 dan mempunyai stail muzik berdasarkan muzik rnb tradisional yang menggabungkan instrumen seperti bass, piano, gitar elektrik, drum dan saksofon.


The Platters

Nama kumpulan The Platters diambil sempena slanga Amerika Syarikat yang merujuk kepada piring hitam gramophone.


Eddie Cochran

Eddie Cochran ialah seorang penyanyi rock 'n' roll warga Amerika Syarikat yang terbunuh dalam satu kemalangan kereta di Chippenham, Wiltshire, England sewaktu menaiki teksi. Cochran meninggal dunia sejurus selepas mengadakan persembahan di panggung Bristol's Hippodrome pada bulan April 1960. Cochran meninggal dunia sewaktu berusia 21 tahun.Seorang lagi penyanyi Amerika Syarikat turut terlibat di dalam kemalangan yang membunuh Eddie Cochran. Beliau ialah Gene Vincent. Dalam kemalangan tersebut, Vincent telah patah tulang rusuk, tulang selangka dan juga cedera pada kakinya. Vincent bagaimanapun selamat dan meneruskan kariernya sebagai penyanyi sehingga akhir hayatnya pada 12 Oktober 1971 akibat penyakit ulser perut.The Crazy World of Arthur Brown ialah nama sebuah kumpulan rock yang popular dengan lagu mereka berjudul Fire pada tahun 1968. Kumpulan ini dianggotai oleh Arthur Brown, Vincent Crane, Drachen Theaker dan Nick Greenwood. Antara gimik yang sering dilakukan oleh kumpulan ini ialah dengan memakai topeng terbakar mereka setiap kali mengadakan persembahan. Gimik ini telah mempengaruhi ramai penyanyi rock selepas itu seperti Alice Cooper, Kiss, Marilyn Manson dan Wes Borland, gitaris kumpulan Limp Bizkit.


Leona Lewis

Bleeding Love ialah nama sebuah lagu yang menjuarai carta pada tahun 2008. Lagu ini dinyanyikan oleh Leona Lewis. Lagu ini dicipta dan ditulis oleh Jesse McCartney dan Ryan Tedder.Phil Spector ialah seorang penerbit, pencipta lagu dan orang yang pertama memperkenalkan teknik Wall of Sound pada tahun 1960-an. Beliau pernah menerbitkan album kumpulan The Beatles iaitu Let It Be.Lagu dendangan Whitney Houston berjudul I Will Always Love You pernah dijadikan runut bunyi untuk filem The Bodyguard pada tahun 1992. Filem itu dibintangi oleh Whitney Houston sendiri di samping Kevin Costner dan diarahkan oleh Mick Jackson.Lagu One Sweet Day dendangan Mariah Carey pada tahun 1995 telah menampilkan kumpulan rnb Boyz II Men.Antara lagu-lagu Glen Campbell yang popular ialah Galvestone dan Wichita Lineman.Setelah tersimpan hampir 30 tahun, akhirnya album Smile daripada kumpulan The Beach Boys dilancarkan pada tahun 2004.Judul lagu kumpulan Pussycat Dolls yang menjuarai carta pada tahun 2005 ialah Don't Cha.


Led Zeppelin

Kumpulan rock British, Led Zeppelin telah meraih jualan sebanyak seratus juta album di Amerika Syarikat dan single mereka berjudul Whole Lotta Love merupakan yang paling popular pada tahun 1969.


Metallica
...And Justice for All dan Master of Puppets ialah judul album untuk kumpulan heavy metal Metallica.


Dean Martin

Sebelum menjadi pelakon dan penyanyi terkenal pada era 50-an dan 60-an, Dean Martin ialah seorang peninju. Dean Martin menjadi terkenal apabila bergabung dengan pelakon komedi Jerry Lewis di dalam sebuah filem. Antara lagu Dean Martin yang popular ialah Sway yang pernah dinyanyikan semula oleh Michael Bublé.


Kurt Cobain

Pada tahun 2008, mendiang Kurt Cobain iaitu vokalis kumpulan Nirvana telah mengatasi Elvis Presley sebagai artis yang telah meninggal dunia tetapi meraih pendapatan paling tinggi dalam dunia hiburan.

Tiada ulasan: