Khamis, 4 Jun 2009

E-Mail

Aku sering menerima e-mail berunsurkan nasihat dan pesanan. Ya, memang baguslah e-mail sebegini, sekurang-kurangnya ada juga pahala bagi pengirimnya dan juga penerimanya sekira ia mengamalkan. Bagaimanapun bagi e-mail yang mengandungi hadith-hadith Rasulullah S.A.W. seelok-eloknya disertakan sekali perawinya ataupun diriwayatkan siapa untuk membuktikan kesahihannya. Hadith ada berbagai, ada yang palsu, ada yang lemah dan ada yang sahih. Contohnya seperti e-mail di bawah:

DOA SEWAKTU BERSUJUD DAN KEISTIMEWAANNYA

Sewaktu bersujud, kita berada amat hampir dengan Allah. Katakanlah apa sahaja di dalam hati hajat kita sebagaimana yang dilakukan oleh Rasulullah s. a. w. yang biasa memanjangkan sujudnya dengan memperbanyakkan zikir dan doa didalamnya.

Sabda Rasulullah s. a. w :- "Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya." (tidak dinyatakan diriwayatkan oleh siapa).

Banyak doa yang diamalkan oleh Rasulullah untuk kita ikuti. Salah satunya yang paling baik untuk diamalkan ialah doa yang dibaca sewaktu sujud akhir dalam solat.

"Ya Allah, tambahkanlah bagiku rezeki yang banyak lagi halal, imam yang benar, ilmu yang bermanfaat, kesihatan yang elok, kecerdikan yang tinggi, hati yang bersih dan kejayaan yang besar."

Semoga dengan mengamalkan doa itu kita mendapat manfaat atau sekurang-kurangnya menjadi cita-cita kita dalam mencari keredhaan Allah dunia dan akhirat.

Banyak kelebihan memanjangkan sujud dan memperbanyakkan doa di dalamnya. Rasulullah s. a. w biasa berbuat begitu sehingga pernah para sahabat hairan kerana lamanya baginda bersujud.

Keistimewaan umatnya yang bersujud telah disebut oleh baginda dalam sabdanya yang bermaksud:-

"Tiadalah ada seorang umatku melainkan aku yang akan mengenalinya di hari kiamat"

Mendengar itu para sahabat bertanya: "Bagaimanakah engkau dapat mengenali mereka dalam khalayak ramai wahai Rasulullah?"

Jawab baginda: "Tidakkah engkau melihat seandainya sekumpulan unta dimasuki oleh seekor kuda yang amat hitam, sedang di dalamnya pula terdapat sekor kuda putih bersih, maka adakah engkau tidak dapat mengenalinya?"

Sahabat Menjawab: "Bahkan !" Rasulullah menyambung: "Kerana sesungguhnya pada hari itu (kiamat) muka umatku akan putih (berser-seri) disebabkan mereka bersujud (di dunia), segala anggota mereka ( terutama anggota wudu') putih berseri-seri oleh cahaya wudhu' !!!" (juga tidak disebutkan diriwayatkan oleh siapa).

KEISTIMEWAANNYA

Ahli neraka juga mendapat keselamatan kerana bekas sujudnya. Rasulullah s. a. w. bersabda yang bermaksud:-

"Apabila Allah hendak melimpahkan Rahmat (kebaikan) kepada ahli-ahli neraka yang Dia kehendaki, Dia pun memerintahkan malaikat supaya mengeluarkan orang-orang yang menyembah Allah, lalu mereka dikeluarkan dan mereka dikenali dengan kesan-kesan sujud (di dahi mereka), di mana Allah menegah neraka memakan(menghapuskan) bekas-bekas sujud itu, lalu mereka pun keluar dari neraka, maka setiap tubuh anak Adam akan dimakan api neraka selain bekas sujud" (tidak dinyatakan diriwayatkan oleh siapa).

Begitulah Allah memuliakan hamba-Nya yang bersujud. Orang yang sujud mendapat keistimewaannya apatah lagi di dalam sujud itu kita berdoa. Sudah tentu mendapat perhatian yang sewajarnya. Semoga kita akan menjadi hamba yang benar-benar mendapat rahmat.

Aku tidak mengatakan e-mail di atas adalah salah ataupun suatu pembohongan, memang aku pernah mendengar tentang kelebihan doa sewaktu bersujud dalam ceramah agama, bagaimanapun lebih cantik lagi sekiranya sabda Rasulullah S.A.W. itu dinyatakan siapakah perawinya untuk mengukuhkan lagi hadith tersebut.

2 ulasan:

Abang Ben berkata...

doa paling makbul apabila dalam sujud tu memang betul.

Email forward ni jarang aku layan sebenarnya sebab kita tak tau dari siapa. Lagipun kebanyakan dari kita jahil. So always refer balik kepada sumber asal jika ragu2.

Juga jangan percaya manjang je kat forwarded email.

zulazahari berkata...

Berpesan-pesan pada kebenaran, kalau niat kita hendak berpesan benda yg benar, eloklah dengan kesahihannya.