Rabu, 1 April 2009

Sebuah filem arahan rasaksa Heavy Metal


Aku cuba bayangkan kalau kumpulan Amuk berlakon filem. Watak apakah yang sesuai? Superhero? Ataupun mungkin penjahat, rasaksa barangkali.

Begitulah bila sebuah kumpulan Metal membikin filem, dan membintanginya juga. Aku maksudkan kumpulan Heavy Metal dari Finland bernama Lordi yang telah menerbitkan sebuah filem seram berjudul Dark Floors, dan kesemua anggota kumpulan ini membawa watak sebagai rasaksa.

Lordi adalah sebuah kumpulan Heavy Metal yang menggunakan rasaksa sebagai gimik. Seperti kumpulan Amuk, Slipknot dan KISS yang mengenakan solekan ataupun topeng, anggota-anggota Lordi berpakaian seperti rasaksa.

Kumpulan Lordi diilhamkan oleh vokalis dan ketua kumpulan tersebut iaitu Mr. Lordi ataupun nama sebenarnya Tomi Petteri Putaansuu. Putaansuu merupakan peminat kumpulan KISS. Putaansuu juga meminati seni permainan boneka dan suka menonton filem. Antara filem-filem kegemarannya ialah The Muppet Show dan E.T.

Putaansuu tidak begitu cemerlang dalam bidang akademik, tetapi agak menyerlah dalam bidang senilukis dan muzik. Kerana minatnya dalam bidang perfileman dan muzik, dia telah pergi menuntut di Tornio, Finland. Setelah mahir dia telah mengarah sendiri video muzik untuk kumpulan Lordi.

Imej Mr. Lordi adalah rasaksa bernama Roikottaja, sejenis rasaksa yang diciptanya untuk sebuah filem seram arahannya, tetapi kemudian mengambil watak tersebut untuk melambangkan dirinya, sama seperti yang pernah dilakukan oleh Marilyn Manson, Rob Zombie dan Alice Cooper.Anggota-anggota Lordi terdiri dari Mr. Lordi, Amen (gitaris, nama sebenar Jussi Sydänmaa, imejnya adalah Amen-Ra, Tuhan Purba untuk orang Mesir), OX (bassist, nama sebenar Samer el Nahhal, imej lembu rasaksa), Awa (keyboardist, nama sebenar Leena Peisa, imej pontianak atau vampire) dan Kita (drums, nama sebenar Sampsa Astala, imej makhluk asing dari angkasa lepas).

Filem Dark Floors mengisahkan seorang gadis autistik bernama Sarah cuba dilarikan daripada hospital oleh ayahnya. Mereka menaiki lif bersama tiga lagi penumpang dan tiba-tiba bekalan elektrik terputus menyebabkan mereka terperangkap dalam lif tersebut untuk beberapa ketika. Apabila pintu lif terbuka, mereka mendapati hospital tersebut bukan lagi seperti tadi, tapi kelihatan usang dan menyeramkan. Tambah menghairankan apabila hospital itu kosong tanpa penghuni. Keadaan menjadi cemas apabila mereka menjadi buruan beberapa makhluk yang ganas dan menakutkan.Dark Floors diarahkan oleh Pete Riski (sahabat karib Putaansuu) dan dibintangi oleh Skye Bennett, Noah Huntley, Philip Bretherton dan William Hope. Filem ini turut memuatkan single terbaru daripada Lordi iaitu Beast Loose in Paradise.

TRAILER DARK FLOORS


Tiada ulasan: